Ještě zdravější rajče

28.10.2008
Odpůrci geneticky modifikovaných potravin se o značení nemusí obávat, temně fialové rajče je upozorní již samotným svým zbarvením (foto John Innes Centre)

Genetici z John Innes Centre v britském Norwichi připravili geneticky modifikované rajče s vysokým obsahem antokyaninu, což jsou ve vodě rozpustná rostlinná barviva ze skupiny flavonoidů. Mají rovněž schopnost chránit organismy před vznikem některých typů rakovinného bujení i před chorobami oběhového systému. Patří totiž mezi antioxidanty, což jsou molekuly, které mohou ochránit jiné látky před oxidací. Bude zajímavé sledovat reakce odpůrců geneticky modifikovaných potravin. Nové rajče není žádným osamoceným vědeckým experimentem, ale součástí nového trendu genetické modifikace rostlin. Vědci se snaží připravit takové odrůdy, které by obsahovaly zdraví prospěšné látky, že již při samotné konzumaci by nás nějakým způsobem chránily (akademon.cz 4.3.2008, 12.9.2007, 23.3.2007, 20.9.2006). Produkovat geneticky modifikované potraviny, které přinesou užitek jejich konzumentu (akademon.cz 2.2.2008) a nikoliv pouze pěstitelům, zpracovatelům či prodejcům, je nepochybně cesta, jak zvýšit jejich oblibu u veřejnosti. Odpůrci geneticky modifikovaných potravin by se pak mohli dostat do pozice srovnatelné s odpůrci krevních transfúzí. Větší vliv na veřejnost však zřejmě budou mít odrůdy, kde genetická modifikace způsobí zlepšení chutí či vzhledu.

čtenář Zephir 28.10.2008: Příměr k transfúzi lze stejně dobře použít ke shrnutí GMO ze stolu. Krevními konzervami se přece roznáší AIDS nebo žloutenka. To je důvod, proč krevní transfůzi nepoužíváme jako alternativní zdroj výživy, ale jen v situaci, kdy jde opravdu do tuhýho.

čtenář janzl 30.10.2008: Vzhledem k tomu, kolik lidí na světě trpí hlady, jde opravdu do tuhého. Vzhledem k tomu, že člověk je součást přírody lze říci, že živá hmota (člověk) nadaná inteligencí se začíná cíleně vyvíjet. Jde tudíž o kvalitativně nový evoluční vývoj.

čtenář Zephir 31.10.2008: Cílená evoluce je oxymoron. My skutečně nevíme, co s námi nebo životním prostředím GMO v dlouhodobé perspektivě udělá. Takové včely nebo netopýři to už vědí.

akademon.cz 31.10.2008: Oxymoron = protimluv. Co vědí včely a netopýři?

akademon.cz 17.11.2008: Protože od Zephira se zřejmě podrobnějšího vysvětlení nedočkáme, doporučuji zájemcům tento rozbor vymírání včelstev ve Spojených státech. Hovoří se tam o zavlačených parazitech a virových chorobách, chemikáliích, ale nikoliv o geneticky modifikovaných organismech.

O vymírání včelstev zde.

 
Odeslat komentář k článku "Ještě zdravější rajče "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Ještě zdravější rajče " e-mailem

Diskuse/Aktualizace